Uchodzą za wykwintny przysmak oraz symbol piękna lub dobrego gustu.
Firma Interfood ma w swojej ofercie kilka odmian tego mięczaka:
(1) Małże św. Jakuba (przegrzebki) - w mitologii greckiej bogini miłości i piękności, Afrodyta wyłoniła się z fal morskich właśnie w muszli tej małży. Już od dawnych czasów kształt muszli przegrzebka był wykorzystywany w sztuce i architekturze. Dziś np. stanowi logo koncernu Shell. Jego pomarańczowe gonady są niezwykłym smakołykiem, natomiast kremowo-białe, zwięzłe mięso mięśnia zwieracza odznacza się lekko słodkawym, delikatnym smakiem.
(2) Małże Błękitne (omułki)- hodowców tego mięczaka często określa się mianem "ogrodników", a to dlatego, że jest to małża osiadła i jej ławice potrafią zajmować kilka kilometrów kwadratowych, natomiast czynności wykonywane przy ich pielęgnacji do złudzenia przypominają czynności uprawne.
Mięso omułków odznacza się wysoką wartością odżywczą (sole mineralne, żelazo, wit.: A, B, C i D). Jeśli chodzi o walory smakowe to ich sprężyste mięso charakteryzuje się lekko słonawym smakiem. Są niezywkle uniwersalnym składnikiem kulinarnym. Firma Interfood oferuje małże błękitne żywe oraz w postaci małży ugotowanych, gotowych do spożycia.
(3) Małże vongole - w porównaniu z w/w są to małże bardzo małe. Jednakże mimo swoich gabarytów są cenionym przysmakiem. Mają delikatne i bardzo smaczne mięso, które może być serwowane również na surowo. Małże vongole są bardzo popularne w Europie Zachodniej i Południowej. Dla przykładu, włoskim przysmakiem jest tzw."spaghetti vongole", które z dodatkiem dobrego wina tworzy wyśmienity posiłek.